Babér (Laurus nobilis)

Source of the photo: 
http://www.dempseys.org.uk/creteflora.htm
Author of the description: 
Tolner Mária
http://www.dempseys.org.uk/creteflora.htm

Laurus nobilis

Magyar népies nevei: albertlevél, szagos levél, illatfa, bürbérfa.

A babér (Laurus) a babérfélék (Lauraceae) család névadó nemzetsége három-négy cserje termetű, vagy kis fává növő fajjal. Ezek közül a babér fűszert szolgáltató nemes babér (Laurus nobilis) fajt magyarul többnyire ugyancsak közönségesen babérnak nevezzük, úgyhogy az alábbiakban ennek a fajnak a leírása is olvasható.

 

A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele (Lauri folium) értékes karakterű fűszer.

A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A Törökországban és Kaliforniában termett levelek a legkeresettebbek.

A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, épszélű, lándzsa alakú levelek jellemzően fűszeres illatúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.

Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést. Stresszoldó hatású és fertőzések ellen is használják. Naponta 1-2 összemorzsolt babérlevél egy csésze forró vízben, naponta legfeljebb 1-2 csészével, relaxáló hatású illatos és kellemesen édes ital. Tinktúrából napi 3-szor fél-egy teáskanálnyi javasolt. Fertőzések ellen: a babérlevél olajával bedörzsölni a sebet, amely elpusztítja a baktériumokat.

Az indiánok és a korai telepesek a babért menstruáció előre hozatalára, ízületi gyulladásra,fej- és gyomorfájásra, húgyúti problémák ellen, rovarcsípésre és fullánkos harapásra, valamint sebek gyógyítására használták.

Számos mai füvészkönyv ajánlja a babérolajos bedörzsölést ízületi gyulladások kezelésére, bár nem bizonyított gyulladásgátló hatása.

Lehetőleg a jellegzetesen aromás, szármentes, zöldes színű leveleket vegyük meg. Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez.

Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a levele fűszer: termésének őrleményét fűszerkeverékekben hasznosítják, illetve mártásokat ízesítenek vele.