Csucsor, ebszőlő vagy keserű (Solanum dulcamara)

Source of the photo: 
http://www.biopix.com/photo.asp?photoid=27501&photo=solanum-dulcamara
Author of the description: 
Tolner Mária
http://www.biopix.com/photo.asp?photoid=27501&photo=solanum-dulcamara

Solanum dulcamara

A keserű csucsor vagy ebszőlő csucsor a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó 30-150 cm félcserje. 1-2,5 méterre is megnövő , erőteljesen kúszó, kapaszkodó félcserje. Szára heverő vagy kapaszkodó, szőrös vagy kopasz, töve fásodó. Szórt állású levelei szíves-tojásdadok, lehetnek tagolatlanok vagy 3-5 karéjúak, de mindkét esetben ép szélűek, rövid nyelűek, nyilas vállúak. Virágai bókoló bogernyőben nyílnak, öt keskeny, visszahajló szirom alkotja. A szirmok tövén két-két zöldessárga folt látható. Sárga színű porzó kúposan összenőttek, a virágból kinyúlnak. Termése fényes, piros tojásdad bogyó, amely lombhullás után is a száron marad. Június-szeptember folyamán virágzik, nyirkos erdőkben, mocsár-és lápréteken, vágásokban, ártereken.

Szárított szárát használják gyógyításra, melyet a 2-3 éves növényekről összel vagy kora tavasszal gyűjtenek.

Hatóanyagai a szteroid alkaloid glikozidok és a szteroid szaponinok. A szteroid alkaloid glikozidok segítik az idegen anyagok lebomlását a szövetekben, hozzájárulnak a vérrögök feloldódásához, vírusölő hatásúak és helyi érzéstelenítőként hatnak.

Alkalmazása a népi gyógyászatban: belsőleg orrvérzés, reumás panaszok, asztma és hörghurut esetén és az immunrendszer stimulálására használják. Külsőleg herpesz, ekcéma, kelések zúzódások és pikkelysömör, neurodermitis esetén használják.

Homeopátiás szerként is alkalmazzák.

 

 

Source of description: 

Dr. Jörg Grünwald, Christoph Janicke: Zöldpatika M-érték Kiadó Kft. Budapest, 2008 ISBN 978 963 9693 61 6

http://novenyhatarozo.info/noveny/keseru-csucsor.html