Death of microorganisms

Death of microorganisms

Author: 
KÖRINFO

Description appears if you click on the photo.

Start slideshow

Thermal death graphs
Thermal death graphs
Thermal death graphs
Death of microorganisms-nonlinearity
Death of microorganisms-nonlinearity
Death of microorganisms-...
Bacillus stearothermophilus
Bacillus stearothermophilus
Bacillus stearothermophilus
Autokláv
Autokláv
Sterilezés autoklávban

A mikroorganizmusok pusztulásának összefüggései elsősorban ipari folyamatok tervezése során kiemelkedőek, beszéljünk akár laboreszközök vagy tápoldatok sterilezéséről, hiszen egy-egy rosszul mikroba mentesített tápoldat sarzs mind kisléptékben mind nagyléptékű ipari fermentáció esetén tetemes veszteséget okoz. Az élelmiszeriparban történő tartósítási eljárások nagy hányada is (pl. konzervek sterilezése) ezen az eljáráson alapszik. Az egészségügyben is elengedhetetlen a megfelelő sterilitási szint (megfeleően steril oltóanyagok, orvosi eszközök biztosítása).

Csíramentesítésre a következő módszerek használhatóak:

- mechanikai módszerek: szűrés, centrifugálás, flotáció

- elektromágneses besugárzás: UV, röntgen, gamma-sugárzás

- kémiai módszerek: dezinficiálás

- hőhatás

A továbbiakban a hővel törénő csíramentesítéssel foglalkozunk részletesen.

 

Source: 

Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamatok, Műegyetemi Kiadó, 1998.